”Bomboni od meda” (2011.)

Motiv mi je bio prikazati sudbinu žena u ratu koje su unatoč situaciji bile prisiljene rađati, odgajati djecu, održavati kućanstvo i obitelj, a da ih pritom nitko nije pitao da li one to žele. One nisu odlučivale kako živjeti, već im je jedini zadatak bio da prežive i sačuvaju obitelj. Ne zanimaju me tipične muške sudbine u ratu jer muškarci ratove počinju i završavaju. Mene zanimaju žrtve.

Dugo sam istraživala povijesne materijale za ovu knjigu. Pročitala sam dosta knjiga o Drugom svjetskom ratu, a onih koje govore o ratnim vremenima u Dubrovniku i na Visu našla sam 15-ak.

Sva mjesta koja u knjizi spominjem posjetila sam tako da osjetim njihovu atmosferu. Zanimljivo je koliko je zaboravljenih dokumenata i zapisa koji govore o događajima iz Drugog svjetskog rata o kojima danas ne govorimo ili izvrćemo njihovo značenje.

Prilikom iztraživanja postala sam svjesna koliko se falsificiraju povjesni događaji, o njima se govori onako kako nekome u određenom političkom trenutku odgovara. Ova je knjiga za mene bila i putovanje u prošlost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *