Gospodin Savršeni

«Gospodin Savršeni» konačno je završio, pa na našem kauču više neće biti prepiranja. Znate onaj trenutak u kojem On dohvati daljinski upravljač, kao da mu život ovisi o tome koliko će puta promijeniti kanal, a vi kažete: daj zaustavi se malo, ovo sam htjela pogledati!
«Ovo si htjela pogledati?»-upitao me svaki put u nevjerici, gledajući čovjeka koji govori hrvatski jezik nekim čudnim naglaskom i zvuči kao robot.
«Da, onako….sociološki. Zanima me kako su zamislili taj show.»
Svaki put prevrnuo bi program i konsternirao rekao: samo ako umrem na ovom kauču!
Ali, u nekoliko navrata bila sam uporna. I tako sam pogledala djeliće showa o kojem svi imaju mišljenje, većina ga prezire, neki su se ozbiljno navukli na gledanje, a ja sam, eto, ponekad uspjela izdržati desetak minuta. Htjela sam vidjeti kako izgledaju djevojke. I onda bih ga zamolila da ipak preokrene program. Čak i oni glupi kanali na kojima se oznojeni muškarci i žene stalno bore u ringu izgledali su kao manje gubljenje vremena od gledanja emisije u kojoj se 19 djevojaka takmičilo oko toga da se svidi liku kojeg je netko proglasio savršenim, iako ništa na njemu nije izgledalo čak ni obećavajuće.
Sad kad je emisija završila, golem se val nezadovoljstva sručio na sirotog ljepotana. Izigrao je one koji vjeruju da se muškarci koji ozbiljno traže brak, obitelj i djecu prijavljuju na neki televizijski show kako bi ih pronašli. I one koji još uvijek čekaju da Eden iz Santa Barbare ustane iz kolica.
Miljenici gledatelja, Ivi, koja je pobijedila u završnoj emisiji, Gospodin Savršeni ubrzo je saopćio da ona nije ta i okrenuo se osam godina mlađoj od nje Hani, koja tvrdi da je to ljubav. A usput je dobila i svoj tv show.
Produkciji emisije treba čestitati, jer su uspjeli nadmašiti sav «trash» kojeg smo do sada imali prilike vidjeti na malim ekranima. 
Marijana Čvrljak, pobjednica nekadašnjeg Big Brothera i njen odabranik koji ju je izdao na samom kraju showa i tako joj osigurao pobjedu, u odnosu na današnjeg Gospodina Savršenog Gorana Jureneca izgledaju kao Ana Karenjina i Vronski. Likovi koji imaju dubinu. Doista mi nije namjera sprdati se s nekim tko je, pokazalo se, nepismen, a do 39. godine nije se bavio ničim ozbiljnijim od modelinga. To je ipak samo show business, a u njemu su i zgrade od kartona. Uostalom, ni djevojke nisu tamo došle kako bi se udale, nego po svoj komadić slave, pružiti sebi priliku da im se dogodi nešto drugačije, nešto što će iskočiti iz uobičajenih i njima poznatih okvira.
Jedna je mlada novinarka napisala da joj se emisija svidjela zato što je promatrala ponašanje žena, a sve ono što je u njoj vidjela, može se pronaći u stvarnosti, doduše skriveno, pritajeno i diskretno. Djevojke se u stvarnosti nadmeću i bore kako bi privukle muškarca koji im se sviđa, ponašaju se suparnički i podmeću jedna drugoj. Kad sam to pročitala, shvatila sam da pripadam nekom drugom vremenu.
U mojoj srednjoj školi, pa i u doba fakulteta, dame su birale. Nisu se natjecale oko muškarca. Muškarci, ondašnji momci, nisu se bojali prići. Postojale su cure kojima se prilazilo više, one su bile «popularne» u razredu ili u generaciji. Većina momaka je sanjarila o njima. I one su to znale, hodale su svjesne svoje nadmoći.
«Kad hodaš, ne zastajkuješ i zemlju ne dodiruješ, a mene ne primjećuješ…»-opjevao je Bajaga jednu takvu u pjesmi.
Kako smo došli do toga da se devetnaest zgodnih cura na malim ekranima natječe oko nezanimljivog primjerka – koji je eventualno fotogeničan?
U kulturi Instagrama fotogeničnost je najvažnija osobina. Po njoj je on Gospodin savršeni. Pronašao se s curom koja je također jako fotogenična i zna puno o šminkanju.
Rekla bih da su njih dvoje savršen Instagram par. 
Nedavno mi je mlada djevojka, kojoj se muškarci pokušavaju približiti upravo preko Instagrama rekla da je svijet otišao k vragu, jer dečki danas igraju na ljepotu, onako kako su to dosad radile žene. «Znaju pozirati, fotografiraju se tako da im se vide pločice na trbuhu. Itekako znam koliko je vremena potrebno da bi jedna fotografija bila vrijedna objavljivanja. Radim u marketingu, znam sve o društvenim mrežama, i sama se fotografiram. Kad mi se porukom javi dečko koji na svom profilu ima više fotografija od mene, a onda se tijekom udvaranja non-stop fotografira i šalje svoje slike, kako bih mu se divila, počinjem vjerovati da su stvari otišle predaleko. Što da radim s frajerom koji svoju sliku toliko ljubi da stalno očekuje komplimente?»-rezignirano je zaključila.
«Sve je privid.»-kaže mi druga.
«Svi ti savršeni životi, filtrirane fotografije, osmijesi. Pa ipak radije provodim svoje vrijeme u tom izmišljenom svijetu, nego da se vratim u stvarnost – koja je siva.»
Ova druga ima znatan broj pratitelja na Instagramu, koji joj poprilično zavide na životnom stilu.
Tu negdje na ovim zasadama niknuo je i show koji je izazvao veliku pozornost, pa nije čudno da su se pronašli dečko koji zna pozirati i voli se fotografirati i djevojka koja zna sve o šminkanju, pa preko Instagrama objavljuju svoje fotografije, poručuju koga vole, a koga ne i svađaju se s pratiteljima, koji prate njihove živote.
Uvjerljivije izgledaju dvije djevojke koje su bile ljute natjecateljice, pa se potom sprijateljile i zajedno negdje otputovale, nego priče o velikoj ljubavi proizašle iz emisije ovog tipa. 
Dođu tako vremena u kojima «žena ženi nije vuk» niti nužno suparnica. Počnu shvaćati da se mogu opustiti jedna pokraj druge, pokazati svoje nesavršenosti i smijati se manama.
Moje prijateljice, obje starije od 40, ustanovile su da se na Iskrici dopisuju s istim muškarcem. Sjedile su na kavi i pohvalile se jedna drugoj kako im se događa nešto lijepo. Prva je rekla da je frajer zubar, a druga je rekla: «Stvarno? Pa i moj je!»
Prva je pojasnila: «Dopisujemo se na Iskrici oko mjesec dana, poslao mi je sliku, a uskoro ćemo se vidjeti uživo.»
Druga je onda otvorila svoj mobitel i upitala:» Je li to možda ovaj lik?»
«To je on!»-vrisnula je prva. 
I onda su se počele smijati.
Nakon toga su ga obje počele ignorirati. Naravno da je svakoj rekao da se dopisuje samo s njom i da mu se jako sviđa. Čak se podudarao i vikend kad je njihova prepiska započela. 
Nije im padalo na pamet da se uzrujavaju ili da možda jedna krene istiskivati drugu. Pametne i zrele žene znaju da muškarac koji leti s cvijeta na cvijet i koji ne zna koja mu se žena u stvari sviđa – nije netko oko koga se treba truditi. 
Također znaju da nema Gospodina savršenog, postoji samo onaj koji će biti savršen za vas. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *