Jaganjac božji ženskoga roda

Postoje događaji na koje ne možemo i ne smijemo ostati ravnodušni, pod uvjetom da smo ljudi. To što nas pogađaju, što smo uznemireni i tužni, bijesni i ljuti nakon što za njih doznamo, čini nas ljudskim bićima. Slučaj šesnaestogodišnje djevojke iz zadarske okolice jedan je takav. Velik je broj onih koji novinske članke koji su potanko izvještavali o tom slučaju nisu mogli pročitati do kraja. To je najbolji pokazatelj koliko se neljudskog komprimiralo između redova. Zvjersko ponašanje, nasilje i tortura kroz koju je prošla nesretna djevojka kojoj se silovanje, premlaćivanje i ucjenjivanje od strane bivšeg dečka i njegovih prijatelja događalo od kolovoza prošle godine, kada je imala samo petnaest godina, toliko jako vrišti iz novinskih izvještaja – da na njih naprosto ne možemo ostati ravnodušni.
Petnaestogodišnjakinja je, kao što ste vjerojatno već upoznati, bila dio povećeg društva čiji je član i njen bivši dečko. U kolovozu prošle godine, prema navodima iz prijave, druženje s tim društvom, uz konzumiranje droge i alkohola, završilo je tako da su je trojica mladića pripadnika društva odvukli i zaključali u jednu sobu. Tada ju je silovao 19-godišnjak, a druga dvojica, među kojima je i njen bivši dečko, su taj čin snimali. Snimka im je poslužila kao sredstvo ucjene.
Žrtva je doista živjela u smrtnom strahu, ponižena, pretučena od strane bivšeg dečka, izmrcvarena i silovana, padala je u depresiju i povukla se iz druženja. Njeni silovatelji i zlostavljači, kojih je ukupno bilo sedam, su joj prijetili i obećali da će snimku izbrisati ukoliko opet bude imala seksualni odnos s njima, a kada je to odbila, prijetili su joj da će snimku poslati njenim roditeljima i školskim prijateljima, te je tako razotkriti.
Pokušavam se uživjeti u ulogu roditelja koji su doznali da su njihovi sinovi sudjelovali u nečem ovako gnusnom.
Često razmišljam o tome kako je teško i nezahvalno biti roditeljem. Odgajaš biće koje stasa, nadraste te i potom ga pustiš u svijet. I ne možeš sa sigurnošću znati što je u datom trenutku sposobno učiniti. Nadaš se da će u bilo kojoj kriznoj situaciji, kod donošenja odluke, imati na umu ono što si ga učio i što si mu govorio. I nadaš se da bi se, prije nego bi ih skupina, prijatelji ili poznanici nagovorili da sudjeluju u ovakvom gnjusnom zločinu sjetili svoje sestre, majke, svojih teta, bake, žena koje im nešto u životu znače, čak i ako su pod utjecajem alkohola i droge, čak i ako je topla ljetna noć, a hormoni rade, čak i ako im se čini da je djevojka raspoložena za nešto takvo.
No, kontinuirano ponašanje ove vrste koje se događalo sve do srpnja ove godine, dok nisu razotkriveni, pokazuje da ti momci nisu imali moralne dvojbe oko postupanja prema žrtvi, pa ipak njihovi roditelji i rodbina koji su se okupili ispred sudnice na dan kada je sudac istrage Ivan Marković trebao donijeti odluku o pritvoru ne vide u ovom slučaju njihovu odgovornost. Prema saznanjima policije žrtva je u godinu dana silovana u sedam navrata, pretučena nekoliko puta, ali kad su petorica osumnjičenih privedeni u Prvu policijsku postaju u Zadru, kako piše Slobodna Dalmacija «došli su njihovi roditelji i rodbina i navodno glasno negodovali takvom postupku policije optužujući žrtvu da je ona svojim ponašanjem dala povod za seriju masovnih silovanja tijekom godine dana.»
Mještane je navodno šokirala odluka suca Markovića da pusti osumnjičene, nije im odredio istražni zatvor.
Možete li zamisliti atmosferu u kojoj trenutno žive žrtva i njena obitelj, u malom mjestu u okolici Zadra, u kojoj je skupina nasilnika, njihovih roditelja i rodbine glasna, a tiha većina onih koji se zgražaju i u nevjerici prate razvoj događaja šuti i vrti glavom?
Nije li ovo slika cjelokupnog hrvatskog društva? Cijela je Hrvatska ova silovana, ucijenjena i pretučena djevojka.
U ovom trenutku ne možemo znati koliko je navoda iz prijave protiv mladića dokazivo ni što su to mediji bombastično prikazali, kako tvrdi u svojoj izjavi glasnogovornik suda, ali ako samo jedan dio prijave stoji, zbog okrutne prirode ovog djela odluka da se te mladiće ne stavi u pritvor ponovni je zločin prema žrtvi koja se ne može osjećati sigurnom. Upitno je i tko će i na koji način kontrolirati primjerice zabranu prilaska žrtvi. Pet počinitelja i žrtva stanuju u malom mjestu. Tko će nadzirati da se oni u narednom periodu neće susresti na cesti, ispred dućana ili kraj kafića? Kako žrtva ovo dobro zna, u kućni pritvor će se eventualno zatvoriti ona. To je zapravo presudio sudac Marković. Jer njih je petero, a ona je jedna, oni su jaki i ne srame se, a ona se srami i slaba je. Sudac je pokazao razumijevanje za počinitelje, ne za nju.
Kakva je famozna psihologija malog mjesta? Zapravo je vrlo jednostavna: žensko je uvijek krivo, a muški život, sudbina i budućnost vrijede neusporedivo više nego ženski.
No, u jedno možete biti sigurni. Nedjeljom svi odlaze na misu, na kojoj će iznova biti tužni i potreseni zbog Jaganjca Božjeg koji odnosi grijehe svijeta i moliti da im se smiluje.
U Starome zavjetu prorok Izaija proriče da će Isus poput krotkog janjeta spasiti svijet; «kao janje na klanje odvedoše njega i kao ovca nijema pred onima koji je strižu nije otvorio usta svojih.»
Petnaestogodišnja žrtva također odvedena kao janje na klanje, kao ovca nijema, nije otvorila svoja usta.
U trenutku dok pišem ovaj tekst nije poznato kako je priča dospjela do policije. Postoje naznake da je do njih došla od strane Centra za socijalnu skrb, koji je do saznanja došao od nekih nastavnika koji su bili zabrinuti za zdravstveno stanje djevojčice.
Ali nisu ti nastavnici, socijalni radnici, policija i tužiteljstvo računali na suca Markovića. Jedini način da suđenje bude objektivno i nepristrano jest da se izmjesti u drugi grad i na drugi sud.
Kakvo je to ponašanje žrtve koje može predstavljati povod koji bi opravdao ono što joj je učinjeno?
Ne postoji ponašanje djevojke od petnaest godina koje opravdava da je siluješ, tučeš, snimaš i ucjenjuješ, držiš je u strahu, grču i sramu u trajanju od godinu dana.
Nadam se da će ljudi koji žive u Zadru i njegovoj okolici poslije ovog stravičnog slučaja koji nije jedini, prije šest godina imali su slučaj serijskog silovanja maloljetnice na plaži Kolovare, svojim ponašanjem pokazati da nemaju razumijevanja i ne pronalaze opravdanja za ovo što se događa djevojkama, pa još maloljetnicama, u njihovom gradu. Izađu li prosvjedovati protiv ovakvog postupanja pravosuđa stat će u obranu svojih kćeri i sestara i pokazati suosjećanje za djevojčicu koja je pokraj njih punu godinu dana proživljavala pravi pakao. Jaganjac božji može biti i ženskog roda.

Sviđa ti se ova kolumna? Pronađi posljednju u najnovijem broju Glorije!

Fotografija: Screenshot, Unbelievable, Netflix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *