Ljepota: Zahtjevi usmjereni prema djevojkama i ženama

Ako prilikom renovacije stana neki dio ostavite «za kasnije» nećete ga odraditi nikad ili će vas taj posao sustići u nezgodnom trenu. Pripadam drugoj skupini, potrebe za novim radovima ukazale su se ove godine, pa sam, prije tri tjedna, na brzinu spakirala torbu i preselila u stan u susjedstvu. Pokupila sam pet komada odjeće, naivno vjerujući da ću se sutra vratiti po još. Sutradan sam došla u stan u koji su već ušli radnici i zatekla ormare, police i ladice oblijepljene najlonom, kartonom i ljepljivom vrpcom. Suočila sam se s činjenicom da je ono malo odjeće i obuće koju sam u prvi mah ponijela – sve na što mogu računati u narednom periodu. 
Društvene obaveze, rođendani, večere kod prijatelja koje su već zakazane, izlasci, posao, sastanci, putovanje za praznike – morat ću provesti u pet istih komada odjeće. I znate što? Otad mi je lakše.
Hodam naokolo rasterećena odjevnim i modnim izborima, a nakon dva tjedna uspjela sam zaboraviti što sve imam u ormaru. Šminku sam svela na minimalnu razinu i znatno smanjila odlazak frizeru. Trenutno sam «under construction».
No, nisam otišla u toliki prezir prema konzumerizmu da zaboravim baciti pogled na rasprodaju na «Net-a-Porteru». Samo hoću reći da nije loše, s vremena na vrijeme, brigu o sebi svesti na osnovne postavke.
Kako vrijeme ide sve više me umaraju stvari o kojima trebam brinuti na tjednoj i mjesečnoj bazi, kako bih izgledala pristojno i uredno. 
Nekako u vrijeme kad sam počela uživati u limitiranosti svog izbora, moja je kćer završila razred i nakon silnog učenja, sjedenja, nervoze i završnih ispita po prvi put glasno izrekla kako želi smršavjeti.
Začuđeno sam je pogledala, jer ona to stvarno ne treba. 
No, istoga sam dana otvorila jedan od hrvatskih portala i u rubrici «Show» pronašla sljedeće: 
«Poznata glumica priznaje da ima celulit»
Radilo se o holivudskoj glumici koju su fotografirali na cesti, a na nogama joj se pod nesmiljenim kalifornijskim suncem naziralo tkivo koje je izgledalo neravno. Onih nekoliko žena koje poznajem i koje nemaju ni gram celulita, svakodnevno pretrče kilometre i još odrađuju treninge. Ako je to cijena koju žena treba platiti da ne bi imala celulit, ja glasam za njega. Odlazak u teretanu je jedno, a svakodnevni trening u trajanju od nekoliko sati prevelika je cijena za borbu protiv hormona i ženskog metabolizma.
«Djevojke, plastične operacije neće vam donijeti sreću», poručivala je u drugom naslovu postarija pjevačica, koja za svoje godine odlično izgleda, a sudeći po njenom licu reklo bi se da je upoznala bar jednog plastičnog kirurga. Kako će djevojke to protumačiti ne znam, ali ja sam se zapitala tvrdi li ona to “post festum”, jer je isprobala operacije i tretmane koje nudi plastična kirurgija, pa sa sigurnošću zaključuje da oni ipak ne donose sreću ili je možda željela reći da se u takvo što ne treba ni upuštati.
Treći naslov u rubrici poručivao je da su neke hrvatske glumice odlučile da se ne žele više depilirati, pa fotografiraju dlakave noge i pazuhe i šalju jedna drugoj izazove. Ovo je zanimljivo, pomislila sam. Da se depiliram zbog drugih, smjesta bih napravila isto što i one. Prestala bih s tim. No, kako se depiliram radi sebe, jednako kao što i zube perem jer se nakon toga osjećam bolje, ipak ne bih slijedila ovaj izazov.
Četvrti je naslov govorio kako djevojka koja je izašla iz reality showa ide po implantate u jednu stranu zemlju, što znači da riječi pjevačice kako joj to neće donijeti sreću ipak nije doživjela ozbiljno.
Peti je naslov pokazivao kako je izgledala jedna manekenka nekad i kako izgleda sad.
Opsjednutost ženskim izgledom, licima i tijelima prštala je iz gotovo svakog teksta. U ovo doba godine, kad se po prvi put trebamo skinuti u kupaći kostim, nakon što je završena tortura kupovine tog odjevnog predmeta, nije lako ni nama – koje smo se sa svojim izgledom manje ili više pomirile. 
Mislim da nikad nije bilo teže imati 14 ili 15 godina i biti ženskog roda. Kako biste zapravo trebale izgledati da se osjećate dobro u svojoj koži?
Kao Kylie Jenner, Nicki Minaj, Cardi B ili Ariana Grande?
Kad sam išla u osmi razred, pojam ženskog izgleda i seksepila bile su žene iz Dinastije. Glamurozna i zločesta Alexis, taj primjer pretjerano dotjerane, ekstravagantne žene onog vremena izgledala je ljudski, humano i nevino u usporedbi sa ženama koje danas okupiraju medije. Kasnije su došli Beverly Hills 90210 i Twin Peaks. Djevojke iz Beverly Hillsa izgledale su poput nas, samo su išle u skuplju školu. 
Današnje djevojčice uzore traže na Instagramu na kojem ništa nije bez filtera, proučavaju tutorijale iz kojih se uče šminkati, a estetiku im nalaže korejski pop.
Na hrvatskim je ulicama, naročito u kasnijim satima, vrlo zastupljena estetika Kardashianki. Nedavno sam, prolazeći pokraj izloga sportske trgovine u srcu Zagreba, preko puta Charlija, u izlogu vidjela poznato lice i pomislila kako je starleta koja ide po implantate u Tursku snimila za njih reklamu, da bih izbliza shvatila da to ipak nije ona, nego Kylie Jenner. 
Na njujorškim ulicama još iz daljine se razlikuju turistkinje, primjerice, iz Italije i žene koje žive na Manhattanu. New York je uvijek imao odmak, no sad mi se čini da je modni izričaj kakav smo navikli vidjeti na Carrie i Samanthi iz serije «Seks i grad» na njegovim ulicama potpuno nestao. Svidjelo mi se što je danju na ulicama New Yorka bilo gotovo nemoguće vidjeti ženu u štiklama. Trend lica bez šminke i razbarušene kose, koja nije uređena kod frizera, nošenje ravnih i udobih cipela – ipak su privid neopterećenosti izgledom. Bez obzira na besprijekoran ten i činjenicu da ne nose maskaru, na licima tamošnjih žena u četrdesetima vidljivo je da su botoks i hijaluron ipak odradili svoje. Nisu prestale mariti za izgled, samo su iz rutine odbacile česte odlaske frizeru i vidljivu šminku. Kao da žele poručiti: «Brinem o sebi, ali na svoj način. Važno mi je da se osjećam udobno.» 
Na tom su tragu hrvatske glumice koje se odbijaju depilirati. Sljedeće bi moglo biti da prestanemo farbati kosu. Pitanje je dokle bi žene mogle otići u odbijanju uljepšavanja, jer već smo vidjeli do kud sve mogu otići onda kada se žele uljepšati.
Da bismo mogle odahnuti po pitanju očekivanja nametnutih u pogledu izgleda – potrebno je uspostaviti liniju obrane u glavi. Prednost je zrelijih godina što u njima sebi lakše dajemo pravo na nesavršenosti. Preostaje nam da svoje kćeri naučimo da su savršene sa svojim nepravilnostima – jer ne možemo od njih, u toj dobi, očekivati da smanje kriterije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *