Ljetni razvodi: Ljeti nijedan problem ne izgleda tako strašno

Posljednje večeri godišnjeg odmora susrela sam poznatu mušku ekipu. Njih četvorica, kao iz proširenog izdanja «Mamurluka», otišli su na krstarenje kako bi pobjegli od svega, a ponajviše od ljubavnih problema koje su ostavili iza sebe.
«Od nas četvorice jedino je ovaj normalan.»-govori mi poznati televizijski producent, pokazujući prema markantnom muškarcu za stolom.
«Ja se pokušavam pomiriti sa ženom, ovaj tu je pred razvodom, a ovaj…» – pokazuje visokog i krupnog muškarca preko puta koji pomalo nalikuje Orson Wellesu iz mladih dana -«…je u najvećem problemu. Žena mu sutra dolazi. Naredila je da je mora sačekati u 6 ujutro u Splitu, da joj pomogne ukrcati se na brod.»
«Je li tebi to normalno?»- ubacuje se vidno uzbuđen njegov prijatelj pred razvodom, koji je slušao naš razgovor.
«Objasni nam molim te iz svog kuta je li njen zahtjev normalan? Umjesto da se s nama večeras zabavlja, mora ustati u pola 5, što znači da noćas neće ni spavati i otići u Split, samo da se ona ukrca na brod? Zar nije ljubav da čovjeku kažeš: samo ti odmaraj i zabavi se s prijateljima, ja ću se ukrcati sama i doći?»
Kroz pitanje mi je ponudio odgovor. Slegla sam ramenima.
«Morala bih znati kontekst da bih ti dala odgovor. Što se između njih događalo u posljednje vrijeme? Možda je neke stvari propustio učiniti, pa sad mora ovu koja je naizgled nerazumna. Ljubav jest to što si rekao, ali je ljubav i odlazak po ženu u ranim jutarnjim satima kako bi se ukrcala na brod – jer ona to želi.»
Nije baš bio zadovoljan.
No, odlučio se razvesti ovoga ljeta, pa su mu svi ženski zahtjevi na svijetu vjerojatno sada nerazumni.
Ljeto je vrijeme kada najviše brakova i veza ode u ropotarnicu prošlosti.
Poznajem sve više parova koji su pribjegli taktici ljetnog razvoda koja funkcionira. Da biste je proveli potrebno je imati civiliziran odnos s partnerom. Kada u nekom trenutku tijekom godine, a ove je godine pogodno bilo vrijeme karantene, jedan od njih ili oboje shvate da je brak mrtav i da ga nikakva reanimacija ne može vratiti u život, razvod postane sasvim izvjesna opcija koju ne mogu i ne žele odmah provesti u djelo.
Djeca imaju nastavu, a oni posao, život traži svoje, pa nije vrijeme da odmah obznane što su odlučili. Zato odrade svoje obaveze prema obitelji i djeci sve do ljeta, a onda, kada nema škole i kada se svi razbježe na godišnje odmore, djeci, familiji i prijateljima obznane svoju odluku s kojom su se već donekle saživjeli i koja je neopoziva.
Ovo je ipak manje stresno za djecu, jer ljeti se nijedan problem ili situacija ne čine tako strašnima kao u zimsko doba. Ako su mama i tata s njima, na moru ili na rijeci u nekoj brvnari, provode vrijeme zajedno, normalno komuniciraju i navečer kartaju, onda se ta strašna riječ lakše prihvaća. Ne postoji vrijeme u kojem su djeca spremna za objavu razvoda, ali od svih ljetno je doba ipak najpovoljnije.
Istraživanja na temu prekida veza pokazala su da svaki prekid, odnosno propast odnosa, ima svoje faze.
Prva je faza prigovaranja i kritiziranja.
To je ono vrijeme u kojem je zaljubljenost splasnula, izgradili ste dom, podigli kredit, uredili zajednički stan, dobili možda i dijete, ali postoje stvari kod partnera koje su vam neprihvatljive.
Može se raditi o nekim navikama koje ranije niste uočili ili ste mislili da ćete ih moći tolerirati, o temperamentu, poput partnerova običaja da viče i da se želi svađati, dok ste vi mirni i tihi, izbjegavate konflikte, o njegovu odnosu s roditeljima koji je za vaš ukus preintenzivan, o njegovoj pretjeranoj želji da bez vas izlazi, a može se raditi o narušenom povjerenju.
U svakom slučaju, prigovaranje može biti konstruktivno, za što treba imati dara, i razarajuće nespretno, pa samo produbljuje nastali jaz. Kakvo god bilo, u tom je trenutku usmjereno na popravljanje odnosa, na želju da se ono što vas smeta ublaži ili da nestane.
Duga strana ponekad je u stanju to čuti i usvojiti, takve su osobe rijetke, ili ima svoje prigovore i smatra da joj je u odnosu teže, a njena je žrtva veća od vaše. Ovakva reakcija nije konstruktivna i može odvesti u sljedeću fazu raspada veze, ali jednak rezultat ima i ponašanje u kojem partner klima glavom, priznaje da ste u pravu, a u idućoj situaciji sve ponovi.
Ako u ovoj fazi ne uspije doći do promjene i prilagodbe, nego svatko ukopan drži svoju poziciju, udaljavanje se nastavlja.
Ono što se ne mijenja kako bi krenulo nabolje obično ide nagore. Tako se dolazi u fazu kada druga strana, da bi ostala u igri, traži ustupke, dokaze privrženosti, koji okolini djeluju kao nerazumna ponašanja – kako bi dobila osjećaj da je ipak važna.
Kladim se da je Orson Welles ujutro otišao po svoju ženu. Nakon što se oglušio na neke logične i normalne zahtjeve, sada će izvršiti ono što ne izgleda tako, jer je ne želi izgubiti.
Treća je faza ona u kojoj prigovaranje i kritiziranje prestaju. Jedan ili oboje konsternirano šute i razmatraju način povlačenja iz odnosa kojim odavno nisu zadovoljni, ali za njegovo spašavanje još uvijek ima mjesta. Postoji prezir, razočaranje prema drugoj strani uz istovremeno očekivanje da će se osoba pokraj koje se u tišini budi promijeniti, čuti njene misli i korigirati se. Kraj se čini neizbježnim, nada još tinja.
Ovdje se promjena ponekad i dogodi, međutim, ukoliko nije došlo do dubljeg uvida, ona bude kozmetička i privremena. Motiv tog pokušavanja je strah, partner uočava hladnoću i šutnju, mogućnost gubitka postaje mu izvjesna, pa iz straha da će biti ostavljen poduzima neke korake – mada u suštini ne shvaća što se od njega očekuje niti istinski vjeruje da nešto treba mijenjati.
U svim navedenim fazama moguće je kroz bračnu terapiju, ukoliko su obje strane za to spremne, doći do poboljšanja i repariranja odnosa.
Posljednja faza u raspadu veze je podizanje zida oko sebe. Dogodi se značajan gubitak u skladištu emocija, preostali osjećaji nisu dovoljni da se odnos spasi, odluka o raskidu postaje definitivna. Kiss me hard before you go… može započeti «Summertime Sadness».

Fotografija/Photo: Cordell and Cordell, https://www.flickr.com/

Sviđa ti se ova kolumna? Pronađi najnoviju u posljednjem broju Glorije!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *