Najtužnija ljubavna priča – biti ljubavnica

Medijski jadi američkog predsjednika Donalda Trumpa zabavljaju ovih dana svjetsku javnost. Ne radi se o prvom američkom predsjedniku koji je oženjen i kojem se javno oglasila neka žena tvrdeći kako je s njim imala seksualni odnos. No, kako je kod Trumpa sve  grandiozno i spektakularno, tako su mu istovremeno život odlučile zagorčati dvije žene.

Jedna od njih je porno zvijezda, koja tvrdi da je s njim imala jednokratni seksualni odnos, u vrijeme kada je već bio sa svojom sadašnjom suprugom.

Druga je bivša Playboyeva zečica koja tvrdi da je s njim bila u vezi punih deset mjeseci. Izvodio ju je na večere, zajedno su putovali, prisustvovala je proslavama njegovog rođendana, fotografirala se s članovima njegove obitelji, a jednom ju je prilikom doveo i u čuveni penthouse u tornju na Manhattanu i pokazao joj Melanijinu spavaću sobu, u trenutku kada njegova supruga i sin nisu bili tamo. Žena se zove  Karen McDougal i ispričala se ovih dana Melaniji Trump  u razgovoru za CNN u kojem je opisala detalje odnosa u kojem je bila s njenim  mužem. Rekla je da je bila zaljubljena u njega i da je govorio da je voli, iako joj je nakon prvog seksualnog odnosa ponudio novac, jer tako je valjda navikao. A ona je to s nelagodom odbila.

Od saznanja da te muž naokolo varao u trenutku kad si upravo rodila, jedino je gore da ti se njegova ljubavnica ispričava na televiziji. Osim što je u igri velik novac, ovim istupom želi pridobiti pozornost javnosti i slomiti ženu koju Amerikanci zovu prvom damom, iako je svima jasno da nije udana za gospodina.

Opisom svoje afere s današnjim predsjednikom Karen je ispunila sve uvjete po kojima se žena može nazvati ljubavnicom. Problematika počinje već sa etimologijom.

Ljubavnica je riječ koja porijeklo vuče iz riječi ljubav. Reklo bi se da muškarac koji ima ljubavnicu traži samo to. A ona mu je nesebično daje. Preduvjet za razvoj tog odnosa je postojanje prethodnog odnosa, koji se zove brak ili izvanbračna zajednica. Ukoliko je muškarac u braku, znači da ima suprugu. Ili ima partnericu.

Su-pruga. Hrvatski jezični portal, ukucate li tu riječ u tražilicu, uputit će vas da potražite riječ suprug! Daljnjom pretragom će vas dovesti do formule su + v. pružiti. Temelj bračne uloge jezično je definiran pružanjem. Temelj ljubavničke uloge jezično je definiran ljubavlju. I to nije tako samo u hrvatskom jeziku.

Izraz «amante» dolazi od španjolske riječi amor, baš kao što je lover izvedenica iz love.

Supruga, esposa, wife – na jednoj strani, na drugoj – ljubavnica, amante, lover.

Mnoge se žene pronađu u ulozi jer ona prilično uzvišeno zvuči. Ulaze s muškarcem u «ljubav» dok je vezan s prugom koja s ljubavlju veze nema. A kako je ljubav duboko upisana u žensku podsvijest – slušale smo bajke dok još nismo znale izreći «prevara» – u kojima je ona jedini sretan završetak, kakav je problem da svog muškarca u ilegali pričeka dok razriješi peripetije u kojima se trenutno, i bez svoje krivnje, našao?

On živi u braku koji je odavno mrtvo slovo na papiru, ne spavaju zajedno, strast se odavno ugasila. Ili, još gore, njegova supruga odbija seks; oni su samo prijatelji koji zajedno odgajaju djecu i čije su se pruge odavno razdvojile, a on se u ulozi su-pružnika nalazi zato što čeka da vlak odmakne i djeca promijene razred. I tako ljubavnica u ime ljubavi pristaje na poniženja i izgovore, blagdane u samoći, otkazivanja susreta u posljednji čas, šuljanja po hotelskim predvorjima, na večere koje su se ohladile na stolu jer nije uspio doći, iako ga je čekala junetina s graškom koju je tog poslijepodneva naručio. Ona to radi s jednim ciljem: da njihova ljubav pobijedi.

Statistike su surove i kažu da se svega tri posto oženjenih muškaraca razvede i uđe u legalnu vezu s ljubavnicama. To ne smeta ogromnom broju žena da svakodnevno, optimistično ulaze u veze s oženjenim muškarcima. Provela sam duge sate u razgovorima u kojima su mi žene ispovijedale detalje takvih odnosa i duboko povrijeđene donosile odluku da tu poziciju sebi više neće dopustiti.

Kakav je profil žene koja pristaje biti ljubavnicom?

Radi se o osobi koja nema dovoljno samopouzdanja. Ukoliko je jako mlada, oženjeni muškarac, da bi joj uopće pristupio, spreman je činiti stvari koje njeni vršnjaci ne znaju ili nisu na njih spremni.

To je žena koja idealizira ljubav, ali nije spremna na potpuni odnos i bliskost. Pomalo joj odgovara činjenica da njegove potrebe treba ispunjavati djelomično; ostajati zagonetna i senzualna u onoj mjeri u kojoj supruga nipošto ne može biti. Ona voli igrice iz njihovog odnosa, naročito na početku, kad ga dobiva mirisnog, obrijanog i uzbuđenog da vidi njeno seksi donje rublje, kakvo  supruga godinama nije odjenula. Tada se osjeća posebno i nadmoćno nad suprugom, ali uskoro će joj se situacija vratiti natrag poput bumeranga. Jer, što je dulje u ulozi ljubavnice, uvidjet će da je on uzima zdravo za gotovo, baš kao i suprugu. I jedna i druga su teritoriji koje je obilježio.

I napokon, žene koje se često ili gotovo uvijek nađu u ulozi ljubavnice – imaju svoju emocionalnu rupu. U pravilu su imale bolji odnos s ocem, koji je bio zabavan, duhovit, šarmantan, imao je više strpljenja i razumijevanja. Majka je bila hladna, nezainteresirana, depresivna ili nedostupna. Možda je bila fokusirana na brata. Kao djevojčica ostala je fokusirana na oca, kojeg je u fantaziji željela preoteti majci, s kojom se samo donekle identificirala. To joj je dalo djelomičnu ili potpunu seksualnu orijentaciju prema muškarcima, ali podsvjesno stalno ponavlja fantaziju iz ranog djetinjstva, koju realizira tako što preotima  muškarca drugoj ženi. Takve su ljubavnice fatalne. Spoznao je to nedavno glumac Ewan McGregor, kojeg je znatno mlađa ljubavnica ostavila nakon što je napustio suprugu s kojom je 22 godine proveo u braku. Muškarac joj prestaje biti zanimljiv onog trena kad je natjecanje sa suparnicom završeno.

Zbog čega ljubavnicama tako rijetko uspijeva doći do cilja? Zato što su njihovi muškarci najčešće serijski preljubnici, nesposobni za  predavanje jednoj ženi. Imaju narcističku organizaciju ličnosti, pa svoju grandioznost hrane osvajanjem brojnih žena. Koliko god njegov brak bio mrtvo slovo na papiru, a u on u njemu bio «samo zbog» djece, imovine, odgovornosti koju će često spominjati, također ima užasan strah od napuštanja i gubitka – kojeg nikad neće spomenuti. U suštini se ne želi razvesti, jer bi to za njega bilo previše bolno. Njegova je žena objekt, kojeg posjeduje i ne želi ga se odreći. Postoje tri načina da se takav muškarac razvede. Prvi je da ga supruga, izmrcvarena preljubima, naprosto ostavi. Drugi je da prevari ona njega, što ni nakon bezbrojnih preljuba s njegove strane, neće moći oprostiti, pa će trenutna ljubavnica tada doći na svoje. I treći je da mu naiđe velik trofej, žena iz koje crpi toliki osjećaj samopoštovanja, kojeg u dubini ne posjeduje, pa će stisnuti zube i razvesti se, samo kako bi je imao. I tako ljubavnica ima slabu šansu da stvarno dobije ljubav. Ono što u najboljem slučaju može dobiti jest preljubnik. Gajim za nju suosjećanje, štogod vi mislili o tome.

 

Svidjela vam se ova kolumna? Posljednju pročitajte u najnovijem broju Glorije!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *