Pazite što ćete poželjeti da vam se ne bi ostvarilo

Prije nekoliko godina na jednom se rođendanu slavljenikova rođakinja posvađala sa svojim frajerom koji se napio i opalio joj šamar. Tu nemilu scenu vidjeli su rođaci. Začas su iz zagrljenih i raspjevanih gostiju postali zapjenjeni borci za čast svoje rođakinje. Istukli su nasilnika i izbacili ga iz restorana. Posramljen i ljutit urlao je na parkingu, a ona je, ogorčena zbog «prekomjernog granatiranja», otišla za njim da ga utješi. Nije je ni udario, tvrdila je sutra, iako je masnica ispod njezina oka svjedočila drugačije.
Uskoro ju je odveo na Siciliju. U Taormini pokraj drevnog grčkog kazališta ju je zaprosio. Trebala je znati da simboliku ne smije zanemariti, ali u zaljubljenosti je već ignorirala upozorenja, masnice, laži i činjenicu da mu je prvi brak, u kojem je imao troje djece, propao zbog švrljanja. Naravno da je pristala. Uskoro su dobili dijete. Tražio je od nje da ne radi, neka se posveti odgoju djeteta, a on će brinuti o njihovim potrebama.
Postupno ju je izolirao od prijateljica. Od izrazito nasmijane i vedre osobe, koja voli društvo, pretvorila se u nervoznu, namrgođenu ženu, koja nema vremena za sebe, jer je posvećena misiji spašavanja. Ulaskom u normalan život otkrila je da se radi o izrazito nestabilnom muškarcu koji ima probleme s alkoholom, drogom i financijama. I shvatila da ga voli još više. On treba pomoć, ona će mu je dati. Život nisu Sicilija i jagode sa šlagom koje joj je donedavno donosio u krevet. Život su neplaćeni računi i muškarac koji te gazi jer je tako emotivan i ranjiv, a najmanje što možeš učiniti za njega jest da mu pružiš razumijevanje i podršku.
Dok se ova drama odvijala na brdu iznad Maksimira, u Istri je jedna žena shvatila da joj je svega dosta. Bila je sita dugogodišnjeg braka s pomorcem koji se zaklinje da više neće ploviti, a onda se iskrca i tjednima pije. Djeca ga vole onako kako se voli roditelja kojeg nema; beskrajno ga idealiziraju, dok se na nju ljute zbog svake zabrane koju postavi u pokušaju da ih odgoji. Bilo joj je dosta izolacije i nedostatka seksa. U Zagrebu su kupili stan s namjerom da ga iznajme, odlučila je u njega useliti s djecom. Htjela se izboriti za novi život i slobodu, za bolju budućnost svoje djece, pronaći posao koji će je veseliti i zatražiti razvod. Svoj bivši pasivni život uspjela je u samo šest mjeseci dekonstruirati i pretvoriti u nov, aktivan i uzbudljiv. Djeca su krenula u školu, ona je pronašla posao, a on se vratio na brod. Iduće je dvije godine nadoknađivala propušteno i prepustila se društvenom životu metropole. Polako i strpljivo uvjerila je supruga da pristane na razvod i podjelu imovine. U trenutku kad su potpisali papire, u njen je život ušao On.
Upoznala ga je kod švedskog stola. Bio je našarmantniji i najduhovitiji čovjek s kojim je imala priliku razgovarati. Imao je vremena i strpljenja, slušao njene priče i nadopunjavao ih. Dok je ona slavila razvod, njemu se raspadao drugi brak. Odjednom je znala da je skupila hrabrost raskinuti s bivšim životom zato što ju je u Zagrebu čekala sudbina. Seks je bio svakodnevan, divlji, drugačiji od svega što je doživjela. Sitnice poput dva propala braka i četvero djece kao i glasine koje su svjedočile o nezgodnoj naravi, tučnjavama i alkoholu odlučila je ignorirati. Dok je godinama venula u tišini, nije bilo nikoga da je čuje, sad kad je živa i glasno se smije – odjednom imaju nešto protiv. Tek je tada shvatila da je kod odluke o promjeni života u njoj tinjala nada da će joj se dogoditi svemirska ljubav. U gradiću u kojem je živjela takve se ljubavi ne događaju. Kad ju je već pronašla, sve obrane su pale, uselio je k njoj nakon par mjeseci.
Njegova se druga žena u svojoj agoniji upoznala s prvom. Dok su na kavama uspoređivale svoje priče koje su se nevjerojatno preklapale, djeca su se upoznala, družila i povezala. Nakon razgovora s osobom koja ju je mogla razumjeti, drugoj se ženi počela vraćati želja za životom. Ustanovile su da je imao isti model zavođenja, način kojim ih je osvajao, ali i važnu zajedničku osobinu – obje su u jednom trenutku sišavši s pijedestala svojevoljno postale spasiteljice čovjeka koji ne želi biti spašen. Uskoro su doznale da živi s trećom ženom, koja je dala otkaz na poslu – jer on ne voli da žena radi.
Priča je svakidašnja, odvija se po tko zna koji put, svatko igra svoju rolu s velikim žarom. Treća je spasiteljica na putu da posustane, ali teret još nije dovoljno težak da se slomi. Živi izolirana, ne viđa se s prijateljicama, dio njih je odgurnula jer su rekle ono što ne želi čuti, za ostale nema vremena – njen život se vrti oko njega i njegovih potreba.
«Tosh Angelos bio je tako zgodan i otmjen da mi je oduzimao dah.» – piše u svojoj biografiji «Mama, ja i mama» Maya Angelou, američka pjesnikinja i borkinja za ljudska prava. «Nosio je džempere uskog okruglog izreza, hlače od tvida i cipele od jelenje kože.»
Na prvom spoju zaslijepio ju je genijalnim humorom, u krevetu je bio nježan i strastven, nakon nekoliko tjedana ju je pitao želi li se udati za njega. Bila je ranjiva i usamljena samohrana majka, od djetinjstva željna ljubavi i pažnje. Uskoro ju je zamolio da napusti posao u trgovini gramofonskim pločama, u kojoj ju je upoznao. Rekao je da previše muškaraca flertuje s njom i da je ljubomoran.
«Budući da nitko dosad nije pokazao takvu žudnju za mnom, to mi je laskalo.»- piše Maya. Uskoro više nije smjela na satove plesa, koje je obožavala, a kradomice je odlazila i nedjeljom ujutro na misu. Nervirale su ga večere s njenom majkom, kojoj od početka nije bio simpatičan.
«Svijetlo u mojem braku nestajalo je poput sunca koje zalazi na zapadnom nebu. Na početku je tama jedva primjetna, potom primjetna, ali ne alarmantna. A zatim najednom tama savlada svjetlo.» – slikovito je opisala tijek toksičnog odnosa.
Takav je odnos u svom začetku primamljiviji i uzbudljiviji od onog zdravog, zato je lako zanemariti upozorenja i upasti u zamku. Kao što vidimo, dogodi se i najboljima. Žene koje ustraju u takvim odnosima posjeduju veliku sposobnost i snagu pomiješanu s nedostatkom samopouzdanja. Nemaju iskustvo da se za ljubav ne treba boriti i truditi – onaj tko te voli, voli te zbog onoga tko si i kakav si, dovoljno je da postojiš. U djetinjstvu su dobivale poruku da je njihov trud vrijedan divljenja, ali ne one, takve kakve jesu. Zato su sklone spašavanju, pomaganju iz kojeg crpe samopoštovanje i samopouzdanje.
Maya se uz svesrdnu pomoć svoje majke izvukla iz tog braka, koji je ostavio posljedice na njenom sinu. Tosha je prihvatio kao oca kojeg nikada nije imao i zato mu je njihov razvod bio bolan. Iz loše životne priče ipak joj je nešto ostalo – prezime pod kojim se proslavila.
Na početku nove godine želim vam da pazite što ćete poželjeti, da vam se ne bi ispunilo, da ukoliko pogriješite imate pokraj sebe barem jednu osobu koja će pomoći da se iščupate, želim da znate da uvijek postoji sutra i da jučerašnje rane kod pametnih ljudi postaju izvorom opreza i mudrosti. I da, ako već imate poriv za spašavanjem, spasite sebe i svoju djecu – dok je još vrijeme!

Fotografija/Photo: Chris Ford “Flower in the Wind”, 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *