Pogled iza glamurozne fasade

«Inside Out» naziv je autobiografije slavne američke glumice Demi Moore (56) koja je izazvala ogromnu pozornost svjetske javnosti. Demi je odlučila razotkriti mnoge nepoznate detalje svog života, ali najjače je ipak odjeknulo priznanje da su za vrijeme braka Ashton Kutcher i ona u svoj seksualni život uvodili treće osobe. To se dogodilo dva puta, i nakon toga se osjećala loše. Ashton Kutcher danas je u braku s Milom Kunis, imaju dvoje malodobne djece i zasad šute. On je napisao da je bio spreman objaviti zloban tweet, ali kad je pogledao svog sina, kćer i ženu pokraj sebe izbrisao ga je.
2011. godine, kada su Demi Moore i Ashton Kutcher objavili da se razvode, jedna od najvećih glumica svih vremena Shirley MacLaine objavila je autobiografiju pod naslovom «I’m over all that», u kojoj je otkrila da je sa svojim suprugom Steve Parkerom bila u dvadesetpetogodišnjem braku u kojem su upražnjavali seks s drugim ljudima. Shirley je tada imala 77 godina, dovoljno života, filmova i nagrada iza sebe, da joj se u vezi toga progleda kroz prste. U svojoj ispovijesti nije zauzela ulogu žrtve, a njena izjava da je imala užasno puno ljubavnika i da je imala puno užasnih ljubavnika dočekana je kod Oprah glasnim smijehom publike. Putenost i seksualnost ženi su oprošteni ukoliko su odavno iza nje.
No, Demi Moore zapravo nije pisala o seksu. Kada opisuje svoje životne odnose, prvi brak s Bruce Willisom ili raspad braka s Ashtonom Kutcherom i kada otkriva pikanterije iz njihova seksualnog života – Demi Moore piše o svojoj nesigurnosti i ranjivosti. To je ono što je iznutra izašlo vani i što je željela podijeliti sa svijetom; univerzalnu žensku temu, koje nije bila pošteđena ni jedna Susan Sontag. Prihvaćanje i priznavanje vlastite ranjivosti, poštovanje svojih teških osjećaja – početak je istinske, autentične snage.
Demi Moore govori nam kako je kao žena u zrelim godinama, unatoč svojoj ljepoti, slavi, uspjehu i novcu i dalje bila izgubljena i ranjena djevojčica iz New Mexica, odrasla u nesigurnom okruženju. Majka joj je bila ovisnica, u turbulentnoj vezi s čovjekom koji nije bio Demin pravi otac, a ta veza je stalno bila na rubu propasti. Kada je navršila 15 godina, majčin ju je poznanik silovao, pa rekao Demi da je njena majka na račun toga uzela od njega 500 dolara. Demi priznaje da čitav čin dugo nije gledala kao silovanje, nego nešto što je dužna učiniti tom muškarcu, da mu udovolji, iako joj uopće nije bilo do seksa. To je obrazac koji je ponavljala kroz život.
Brak s Bruce Willlisom bio je nalik odnosu njene majke i očuha, ispunjen fizičkom privlačnošću, s bljeskovima približavanja i stalnim udaljavanjima, prekidan snimanjima brojnih filmova i njenim trudnoćama između kojih je doznavala za njegove nevjere. Demi Moore čitav se život borila s raznim ovisnostima. Uzimala je kokain i pila alkohol, pa je u jednom trenutku odlučila biti trijezna. Trajalo je to punih 20 godina, sve dok nije upoznala Ashtona Kutchera.
Ona je imala 41 godinu, veliku karijeru i brak iza sebe. On je imao 25 i bio na početku. Kao što je rekao Oscar Wilde: sviđaju mi se žene s prošlošću i muškarci s budućnošću. Bilo je puno ugode u pojavi prekrasne žene, u najboljim godinama, u pratnji zgodnog mladog muškarca. Demi je 1991. fotografirajući se naga za naslovnicu Vanity Faira u poznoj trudnoći pokrenula trend koji su kasnije slijedile brojne svjetske zvijezde. Ulaskom u vezu sa 16 godina mlađim Ashtonom utrla je put novom trendu, javnim vezama starijih žena i mlađih muškaraca, na koje se počelo gledati s više blagonaklonosti i odobravanja. Ono što sad želi da znamo pozadina je te glamurozne fasade, koja bi mnogim ženama mogla poslužiti kao upozorenje i putokaz.
Da bi njihova veza uspjela, Demi je ulagala ogroman trud. Na partijima je bila zabavna žena, koja pije i puši, opuštena je i«voli sve što vole mladi», shvativši da takvu osobu on želi pokraj sebe. Tako je prekinula svoj 20 godina dug trijezan period i počela se opijati. Istovremeno je pokušavala dobiti s njim dijete. Bila je trudna 6 mjeseci kad je izgubila bebu i okrivila sebe što se to dogodilo, vjerujući da joj je neuredan život koji su vodili izazvao pobačaj. Kada je demon izašao iz boce, sve njene nesigurnosti postale su jače. Njegovu seksualnu fantaziju o seksu utroje odlučila je ispuniti kako bi mu pokazala da je zabavna i jaka. Zapravo, kako bi ga zadržala. No, kad se jednom u vezi probiju granice, teško ih je ponovo uspostaviti. Ashton je seks utroje uskoro zamijenio za seks udvoje, ali bez Demi. Jaka, realizirana žena, kakvom se u to vrijeme doimala na fotografijama, zapravo je bila slaba i iscrpljena unaprijed izgubljenom bitkom. Ashton joj je priznao da je vara i to je bio njihov kraj. Uoči svog 50-og rođendana Demi je bila ostavljena ovisnica o Vicodinu i alkoholu, s kojom njene kćeri nisu razgovarale. Trebale su joj 3 godine da se riješi ovisnosti i uspostavi odnos s kćerima. «Ono što mi se događalo ne definira tko sam. Stvari koje sam učinila, bez obzira jesam li ponosna na njih ili sam osjetila krivnju i sram također me ne definiraju kao osobu. Najvažnije je kako ih ja doživljavam.»-rekla je gostujući kod Ellen Degeneris.
Bez obzira na činjenicu koliko imamo godina, jesmo li starije ili mlađe od svojih partnera, mnoge od nas našle su se u situaciji da zbog spašavanja braka činimo stvari koje nam se ne sviđaju. Neke su u to ime ostajale trudne, a druge pripustile u svoj krevet treću osobu, jer «je on imao takvu fantaziju». Svjedočenje Demi Moore govori da lijepa fasada nije snaga. Da ljudi koji naizgled imaju sve, često imaju samo tu fasadu, iza koje ne stoji ništa opipljivo i čvrsto. Ono nam govori da se snaga žene ogleda u sposobnosti da nečijem zahtjevu kaže «NE». Snaga je i tome da budemo dovoljne same sebi, ukoliko je cijena održavanja bilo kojeg životnog odnosa ispunjavanje zahtjeva koji nas ponižavaju ili nam ugrožavaju zdravlje. Snaga je u mogućnosti da budemo svoje i da nas netko takve prihvaća i voli, ona nije u pogađanju što moj partner želi – a ja ću mu udovoljiti i biti ću ta koju on treba. Tada je on redatelj u vezi, a vi ste samo glumica, koja će biti zamijenjena. Njena ispovijed je za nju možda bila terapijskog značenja, svoju lažnu snagu i istinski teške trenutke proživjela je pred očima javnosti, pa je i svoju istinu željela podastrijeti sada, kada je bila spremna stati iza nje. Vidljivo je da je Demi Moore prošla puno sati psihoterapije i rada na sebi boreći se sa svojim demonima. Da sam bila njen terapeut, pitala bih je kako će podnijeti posljedice koje će njena knjiga eventualno donijeti drugima, koji možda nisu spremni da njihova privatnost bude ovako izložena. Ashton Kutcher i njegova obitelj danas proživljavaju teške trenutke. Možda i za njega vrijede njene riječi: ono što je nekad pogrešno činio nije on, i to ga ne definira kao osobu. Nadam se da će Mila Kunis znati raspoznati istinu.

Sviđa ti se ova kolumna? Pronađi najnoviju u posljednjem broju Glorije!

Fotografija: CC @ DIGITAS PHOTO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *