Teror kulta mladosti: Zašto četrdesete ne trebaju biti tridesete

«Prije neki dan, na večeri na kojoj se okupilo pet žena, komentirale smo intervju koji si dala i onu izjavu da možeš izgledati mlađa nego što jesi, ali da ipak osjećaš godine koje imaš i da je izgled samo fasada. Od cijelog intervjua je ta izjava bila ono na što smo se zakačile. Neke su se složile s tobom, a neke su tvrdile da se sad osjećaju najbolje i da misle da četrdesete jesu nove tridesete.» – rekla mi je prijateljica, inače vršnjakinja, na jednoj kavi. Žene na spomenutoj večeri bile su u ranijoj ili kasnijoj fazi četrdesetih.

Mislim da nije slučajnost da su se zakačile baš na ovu izjavu, jer ona zadire u ono s čime se svakog dana sudaraju, a riječ je o starenju. Živimo u kulturi u kojoj je postalo zabranjeno, nepoželjno, pa čak i sramotno stariti. Izgled nam je opsesija, od njega sve počinje i na njemu završava. I ako imaš puno godina, moraš ih sakrivati, govoriti da izgledaš bolje nego ikad, što nije istina ili da se osjećaš bolje nego ikad – što je vjerojatno točno. Čim postoji slogan da su četrdesete nove tridesete, postavlja se pitanje: što je to loše s četrdesetima, pa im moramo dati novi naziv?

Ljetno štivo u kojem sam guštala prije desetak godina zvalo se «Vrat je prava tužibaba», redateljice i spisateljice Nore Ephron u kojem se mudro i s puno humora suočila s vlastitim starenjem. Bila je u 43. godini života, kada je napisala da se sa svojim prijateljicama, vršnjakinjama, sastala na ručku. Sve su izgledale dobro, lica su im bila zateguta i bez bora,  no svaka od njih nosila je nešto čime je prikrivala vrat. Rol kragna ili svilena marama nije tamo bila slučajno. Da, u četrdesetima će vam se na vratu početi vidjeti promjene, što vam se neće dogoditi u tridesetima – koliko god vas uvjeravali da su četrdesete nove tridesete.

Izumom boje za kosu žene su dobile mogućnost da  godine po prvi put sakriju. Pa ipak, naše mame, iako su se farbale, kada su dolazile na roditeljske sastanke izgledale su kao mame. Nisu izgledale djevojački. U to vrijeme to bi bilo deplasirano i neprimjereno. No, vremena su se promijenila, a moda i kozmetička industrija počele su  ženama nametati nove standarde. I tako je zaživio slogan da su četrdesete nove tridesete, a kako su u tridesetima danas mnoge žene još  uvijek djevojke, to znači da i u četrdesetima trebamo izgledati poput djevojaka. Demi Moore ili Sandra Bulock u pedesetima njeguju djevojački izgled. No, Cate Blanchett(49) i Charlize Theron(43) nisu upale u tu zamku, dopustile su sebi privilegiju da stare kao žene.

Kada dođem u nepoznatu sredinu ljudi mi daju manje godina nego što imam. No, izađem li vani do kasnih jutarnjih sati, sutradan se ne osjećam poput leptirice. Svoju posljednju knjigu nisam mogla pisati u kasnim noćnim satima, kao što sam pisala prvu, a tada mi je bilo 35, pa sam počela pisati danju. Vrat mi nije isti kao prije deset godina, iako ne izgleda loše. Starim. I super se osjećam. To što se danas brže umaram, ne znači da se lošije osjećam. Taj dio želim posebno naglasiti. Osjećam se kao zadovoljna, cjelovita, ispunjena osoba, koja je svjesna svojih limita. Žena, ne djevojka. Vanjske pojave starenja usporavam, unutarnji proces sazrijevanja sam objeručke prigrlila. Kada sam intervjuirala dvije velike dive, Anu Karić i Terezu Kesoviju, na moje pitanje u koju godinu života bi se vratile, obje su  odgovorile: najljepše mi je bilo u 45-oj.

Rekla bih da su četrdesete godine razdoblje kada je omjer fizičke mladosti i psihičke zrelosti u najvećoj ravnoteži. Dakle, nije važno što mi se više ne da biti vani do 5 ujutro, važno je da je izlazak kvalitetan. Odavno mi se ne da sjediti s ljudima koji me zamaraju i crpe, ostat ću doma i uživati u tišini. U četrdesetima slažeš život prema sebi, a ne sebe prema drugima.

Psihička zrelost sastoji se u tome da dostojanstveno prihvatimo vlastito starenje.

Dok god živi slogan da su četrdesete nove tridesete žele nam poručiti da je sve preko trideset zapravo starost. Nepoželjno je i neprihvatljivo. Možda mi nećete vjerovati na riječ, ali u tridesete se ne bih htjela vratiti. Usprkos diktatima ljepote, u mom životu bile su stepenica niže.

 

Sviđa ti se ova kolumna? Nađi posljednju u najnovijem broju Glorije!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *