”Da znaš” kako je sve počelo – Nagrade, dueti i navijačka pjesma

Početak moje glazbene karijere vezan je uz Vesnu Pisarović, s kojom 2000. godine objavljujem prvi album u izdanju Croatia Recordsa, pod nazivom “Da znaš”, na kojem sam autorica većine pjesama. Naslovna pjesma albuma prepjev je poznatog hita Laure Pausini “Non c’e”, za koji sam napisala tekst na hrvatskom jeziku, a aranžman i produkciju potpisao je Bruno Kovačić. Album je bio najprodavaniji debitantski album te godine u Hrvatskoj, nominiran i za nagradu Porin.

O popularnosti pjesme govori i to da su navijači Hajduka obradili pjesmu na svoj način, baš kao što su BBB-ovci obradili pjesmu Lane Jurčević “Otkad te nema” – to mi je možda i najdraža činjenica vezana uz moj glazbeni rad.

Već iduće godine izlazi drugi Vesnin album, ponovo u izdanju Croatia Recordsa, a ja na njemu  potpisujem glazbu i tekstove gotovo svih pjesama. S pjesmom “Jutro donosi kraj” Vesna je proglašena najboljom debitanticom na “Melodijama hrvatskog Jadrana”. Aranžman je napravio Predrag Martinjak, s kojim je to bila moja prva, ali ne i posljednja suradnja.

 

 

Ovo je pjesma za koju nikad, nažalost, nismo snimile spot, iako je Vesna s njom na Zagrebačkom festivalu 2000. godine osvojila nagradu “Ivo Robić” za najbolju interpretaciju. Aranžman za pjesmu je napravio Nikša Bratoš.

 

Za pjesmu “Da sutra umrem” smo zato napravile spot, iako bi možda bilo bolje da nismo. S ove distance taj spot nema nikakve veze s pjesmom, osim što je Vesna jako lijepa u njemu. 🙂
Kao autorica glazbe i teksta dobila sam drugu nagradu publike na Melodijama hrvatskog Jadrana, kojeg je vodio veliki Zdenko Runjić. Bila sam jako ponosna na činjenicu da Metkovka i Požežanka u Splitu dobivaju nagradu publike, a pjesma je te godine bila veliki hit. Aranžman je napravio Ante Pecotić.

 

 

Otkrila sam duete, kojima sam se kasnije još dva puta vraćala. Prvi je bio ovaj s Giulianom, gdje sam po prvi put pisala muški tekst uz ženski i zamolila Nikšu Bratoša da napravi aranžman tzv. balkanskog popa u kojem je Nikša apsolutni kralj.
Sjećam se da sam u studiju Giulianu pjevala njegovu intepretaciju i osjećala se pomalo čudno jer sam navikla raditi s pjevačicom. Inače, ova mi je pjesma došla u snu, melodiju sam zapamtila, a tekst sam nakon buđenja zapisala na papir. Pobijedila je na festivalu “Zlatne žice Slavonije”.

 

 

Pjesma “Za tebe stvorena” s kojom smo na Dori osvojile 4. mjesto i izbacile na tržište drugi album istoimenog naziva donijela je Vesni ogromnu popularnost, a album je dosegao zlatnu tiražu i prodan je u više od 35 000 primjeraka. Aranžman je napravio Ante Pecotić.

Treći album zvao se “Kao da je vrijeme” – i bilo je vrijeme. Postigao je opet zlatnu nakladu. Pjesmom “Sasvim sigurna” pobijedile smo na Dori, bilo je i vrijeme, a nakon tog albuma smo se gazbeno razišle. Bila sam prva žena koja je kao skladateljica i tekstopisac pobijedila na Dori, koja je u suštini, baš kao i Pjesma Eurovizije skladateljsko natjecanje, jer se ne takmiče pjevači nego pjesme, odnosno autori.

 

Obzirom da sam nastupila na Eurosongu kao prateći vokal Tajči 1990. godine, bilo mi je drago da  2002. na Eurosong u Estoniju dolazim kao autor. Osvojile smo 11. mjesto u konkurenciji 25 zemalja i osigurale Hrvatskoj direktan prolaz u finale iduće godine. Ante Pecotić išao je s nama kao producent i aranžer pjesme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *