Žena je ženi – žena

Sara Hribar i Marko Šantić su za svoj debitantski uradak «Lada Kamenski» raspolagali malim budžetom i usput nas podsjetili da je za nastanak dobrog filma najvažnija kreativnost. U jednom zagrebačkom stanu sredovječni redatelj nalazi se s tri glumice u zrelim godinama, koje su na probu stigle s bolnom spoznajom da za njih već odavno nema glavnih uloga. Napisao je ulogu koja može pripasti samo jednoj, a to im kaže nakon što su došle. Započinje borba. Isprva suptilno, a potom otvoreno napadaju jedna drugu, udaraju ispod pojasa, šutiraju u najbolnije točke, kako bi izgurale suparnicu i pobijedile pred muškarcem koji uživa u njihovoj borbi. Za njega, one se trude oko uloge. U stvarnosti trude se oko njega. Od trena kad su doznale kako stvari stoje, bore se za svoje mjesto pod suncem tako da posrame, ogovaraju, napadaju drugu ženu, nastojeći pridobiti njegovu naklonost. 
Gledajući što se ovih dana događalo s ministricom regionalnog razvoja neke su mi scene plesale pred očima. Cipelarenje Gabrijele Žalac, ponajprije od strane žena, započelo je puno prije prometne nesreće i saznanja o vozačkoj dozvoli koja joj je istekla. Bila je meta opakih komentara na društvenim mrežama zbog svog izgleda i oblačenja, a žene su je vrijeđale više nego muškarci. Svaka žena koja ima potrebu javno vrijeđati drugu ženu isključivo zbog njezina izgleda, prekomjernih kilograma ili načina oblačenja, trebala bi se upitati zbog čega to radi.
Možda se onda osjeća bolje u svojoj koži, a možda će se, tko zna, svidjeti tim moćnim i jakim muškarcima koji odlučuju tko će biti gore, a tko dolje, tko unutra, a tko vani. 
U filmu «Lada Kamenski» jedna od tri glumice, umorna od hrvanja i Pirovih pobjeda koje nosi, odluči izaći iz igre. Odlazeći kaže mu da ona nije ta koju treba. Njemu je naravno žao, jer ljepše je kad se oko tebe trude tri žene, nego kad spadneš na dvije. No, tek tada započinje prava borba.
Ne pada mi napamet braniti Gabrijelu Žalac. Voziti automobil s vozačkom dozvolom koja je istekla prije gotovo tri godine ozbiljan je prekršaj. Ukoliko si predstavnica izvršne vlasti, ministrica u Vladi, taj prekršaj je utoliko teži. Ministri svojim ponašanjem i poštovanjem zakona trebaju biti uzor i primjer građanima.
No, građani još nikad nisu pokazali da drže do takvih finesa.
Prije devet godina jedan je poznati hrvatski političar, daleko moćniji nego je to Gabrijela Žalac ikada bila, vozio automobil prevelikom brzinom. Zabio se u drugi automobil, izazvao prometnu nesreću u kojoj su poginule dvije osobe, a iduće je godine postao potpredsjednik hrvatske Vlade. Pogledate li njegove fotografije iz tog perioda, shvatit ćete da mu linija nije bila besprijekorna i da je imao višak kilograma, a još manje će vam stvar biti jasna kad doznate da je čovjek prije stravične nesreće u kojoj su izgubljeni ljudski životi imao nekoliko prometnih nesreća, u kojima je karambolirao auta koja je vozio. To ga nije spriječilo da se bavi politikom, niti je umanjilo njegovu političku ambiciju, a hrvatsko glasačko tijelo – toliko osjetljivo na vožnju i poštivanje prometnih pravila – nije kaznilo njegovo ponašanje. Njegov izgled, tada ni kasnije, nije komentirao nitko.
Čitam izjavu prometnog stručnjaka povodom slučaja ministrice Žalac. Da se ovo dogodilo pilotu aviona Croatia Airlinesa, da je sletio u Rim a istekla mu dozvola, bilo bi to pogubno za kompaniju, komentira. Iako volim slikovite usporedbe, ova mi se čini promašenom. Gabrijela Žalac nije profesionalna vozačica, koja tako zarađuje za život, niti je ministrica prometa. 
U dobi od 4 godine istrčala sam na cestu i udario me automobil kojim je upravljao čovjek koji je bio prijatelj mojih roditelja. Bio je dan, vozio je sporo, ja sam se otrgnula iz ruke ženi koja me čuvala jer mi je ispala lopta. Nisam imala ništa slomljeno, ali još se sjećam očaja na njegovom licu dok me vozio na Hitnu pomoć. Prometna nezgoda u kojoj ti dijete istrči pred auto nešto je čega se pribojavam svaki put kad vozim.
Da ste prije ove nesreće znali da Gabrijela Žalac vozi automobil iako joj je istekla vozačka, biste li pomislili da zbog toga treba odstupiti s mjesta ministrice? Stvarno? Mora da u životu niste napravili ni najmanji prekršaj. 
Druga ministrica u Vladi Andreja Plenkovića dugoročno je učinila puno veću štetu od Gabrijele Žalac.
Izjavom «to vam je tako u braku» povodom «slučaja Tomašević» Nada Murganić učinila je nepravdu svim ženama i djeci koji unutar četiri zida trpe nasilno ponašanje svojih očeva i muževa, jer sumnja u njihovoj glavi – koja govori da takvo što možda ipak ne bi trebali trpjeti – ovom je izjavom umanjena, ublažena i normalizirana.
Ministrica Murganić nikada se nije javno ispričala zbog te izjave. Pokušala je nešto reći u tom smjeru, ali nije uspjela. I zbog toga, ako ne zbog ničega drugog, vrijedi 16.3. izaći na Tomislavov trg i podržati inicijativu #spasi me, jer između ostalog zahtijeva da se ministrica Murganić za tu svoju izjavu konačno ispriča. 
Ako trebamo kritizirati žene u javnosti, onda to ne bismo smjeli činiti zbog njihova izgleda, broja kilograma, zbog modnog izričaja ili boje kose. Sadržaj, a ne pojavnost, je ono što nam treba biti važno u procjeni njihova rada. No, mi smo još od izbora predsjednice potpuno pobrkali kriterije, pa su nam za ocjenu njezina mandata izuzetno važni izgled i modni izričaj.
No, ne može nam se poreći jedna stvar, tankoćutni smo i nepopustljivi kad su u pitanju prometne nesreće i prekršaji jednako kao i kad je u pitanju obiteljsko nasilje. Pogledajte što se zbog toga dogodilo jadnom pjevaču iz Zadra.
Otkako je alkoholiziran bio sudionikom šest prometnih nesreća, za koje se zna i u kojima srećom nitko još nije poginuo i otkad je njegova supruga po tko zna koji put svojim pozivom uznemirila policiju – karijera mu je načisto propala. Hrvatski narod takvo što ne oprašta.
A sad ozbiljno, da ste na mjestu Andreja Plenkovića, a jedan od najpopularnijih pjevača u zemlji vam je Mladen Grdović, koji dočekuje hrvatsku nogometnu reprezentaciju na Trgu bana Jelačića i pjeva uz punu podršku svih svojih kolega u prepunoj koncertnoj dvorani u Zadru, bi li vi pozvali da iz Vlade odstupi ministrica koja je vozila automobil iako joj je istekla vozačka dozvola? Jer to će vam jako zamjeriti glasačko tijelo? 
Moralnu odgovornost ne mogu posjedovati političari koji proizilaze iz naroda koji je odavno izgubio osjećaj morala i suosjećanja. Ministri, župani i saborski zastupnici samo odražavaju duh i mentalitet onih koji su ih izabrali.
Moralna odgovornost u hrvatskom je društvu vremenom postala apstraktan i rastezljiv pojam kojem nitko ne zna pravo značenje. Ne cijeni je narod, ni oni koji ga predstavljaju. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *