Ženska ljepota kroz pogled jednog muškarca

Dario trenira u teretani pet puta tjedno, uvijek je pomno ošišan i odjeven, vozi sportski auto, trudi se izgledati dizajnirano i uspješno. Na prvi pogled je netko koga bi trebalo izbjegavati u širokom luku, da nema zaigranosti, iskrenosti i duhovitosti, kojima ipak popravi dojam.
Jedno je vrijeme bio očajan. Ostavila ga je cura. 
«Što me pitaš kako sam? Jedini životni užitak mi je tuširanje.»-prokomentirao je taj prekid.
Djevojka je bila jako lijepa; dok su bili zajedno, volio ju je pokazivati. Kad sam ga pitala zbog čega ga je ostavila, odgovor je bio zanimljiv: «Zato što sam je zapostavio. Kad bih došao doma nešto bih pojeo i onda bih se bacio na igrice. Ili bih otišao u teretanu. Poslije bi zaglavio na cugi s prijateljima. Ima pravo kad kaže da sam izbjegavao razgovor i druženje. Ali, ona je bila toliko zahtjevna, svadljiva, ljubomorna, nesigurna i agresivna, da sam nakon nekog vremena shvatio da mi je to jedini način da se od nje maknem, a da je zapravo ne ostavim. Očigledno nisam imao snage za posljednji korak – koji sam prepustio njoj.»
«Pa zbog čega si onda tužan?»
«Ne znam. Valjda sam navikao na njenu prisutnost. Iako, kad pomislim da bi mi se vratila – nije mi dobro.»
Kad više nije morao bježati od nje, sudario se s osjećajem praznine i tuge, koji obuzme svaku osobu nakon prekida, čak i ako je bio jako priželjkivan.
Nedavno sam ga ponovo srela. Izgledao je bolje.
«Ima li što novo u tvom životu?» 
«Ima. Zakomplicirao sam stvar do maksimuma. U vezi sam sa udanom ženom, već godinu dana.»-povjerio mi je tiho.
«Kako to?»-iznenadila sam se, jer djelovao je kao tip kod kojeg sve mora biti savršeno, pa takva veza ne bi dolazila u obzir.
« U taj odnos sam ušao isključivo radi seksa. Salijetale su me razne cure, bilo ih je zgodnih, ali nakon dva, tri izlaska shvatio bih da one nešto očekuju. Nisam još bio spreman za ozbiljnu vezu i onda mi se seks sa udanom ženom učinio najsigurnijom varijantom. Zadovoljiti ću svoje tjelesne potrebe, a neće biti pritiska. Ona radi u mojoj firmi, znao sam od prije da joj se sviđam. I sve je išlo po planu, jedino što sam u tim druženjima shvatio da se stalno smijemo, da imamo puno zajedničkih tema i poznajemo iste ljude. I kad sam, nakon šest mjeseci, poželio da ostane prespavati kod mene, jer bilo bi lijepo da se probudimo zajedno, pomislio sam da sam se zaljubio. Otad želim izaći iz te veze, a ne mogu…»
« Zbog čega želiš izaći, ako ti je dobro?»
«Jer je postalo opasno. U firmi se počelo govorkati o nama. Iako se trudimo na poslu biti diskretni, otelo se kontroli. Ona ima dijete! Mislim da sam još nespreman i djetinjast za takvu odluku! Probao sam prekinuti, ali kad je sutradan na poslu vidim, nema šanse da to učinim. I njoj je teško. Rekla mi je da će ostaviti muža, samo ako to želim. A ja sam potpuno zbunjen.»-izrecitirao je, posežući za mobitelom. 
«Evo, to je ona!» -govorio je listajući fotografije.
«Znam da nije ni približno lijepa i atraktivna kao moja bivša. Ali, ona ti je meni sada prelijepa!!! Navikao sam na njeno lice i sve napravilnosti na njemu. Moja bivša draga je bila prelijepa, svi su se frajeri za njom okretali, ali kad smo došli do kraja veze – nikakvu ljepotu nisam više vidio.»-završio je i odjurio, jer mu je zazvonio mobitel. 
U doba kada nam sa svih strana poručuju kako je izgled najvažniji, od njega sve počinje i na njemu završava, mislim da je zgodno zapisati doživljaj ženskog izgleda iz muškog ugla, jer podsjeća na činjenicu da je ljepota subjektivan pojam, koji se ne nalazi u rukama plastičnih kirurga. Još uvijek je zarobljen u oku promatrača. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *