Zlostavljanje na poslu: je li jedna hrabra tajnica pokrenula #Metoo pokret u Hrvatskoj?

«The Loudest Voice», seriju od sedam epizoda, u kojoj glavne uloge igraju Russel Crowe, Sienna Miller i Naomi Watts treba gledati.
Tema joj je uspon i pad Rogera Ailesa, koji je 90-ih godina prošlog stoljeća kreirao Fox News, najgledaniji američki kabelski kanal, a Roger Ailes punih je 20 godina bio televizijski mogul, kojeg je Rupert Murdoch instalirao u namjeri da stvore vijesti kreirane za gledatelje koji su kasnije postali Trumpovi glasači. Fox News je u američkim medijima bio «Trump prije Trumpa»; šireći lažne vijesti i poluistine sustavno je kreirao i poticao agresiju, strah, paranoidnost i mržnju, proklamirajući «making America great again» i pozivajući na očuvanje američkih vrijednosti.
Roger Ailes svih tih godina paralelno je ponižavao, omalovažavao i napadao žene koje su radile za njega, seksualno ih uznemiravao i iskorištavao dok su mu usta bila puna domoljublja, obitelji i obiteljskih vrijednosti. Njegovu suprugu izvrsno glumi fizički neprepoznatljiva Sienna Miller. Rogera Ailesa s njegova trona naposlijetku je skinula jedna žena. Njeno je ime Gretchen Carlson, bila je tv veteranka, i prva koja je imala dovoljno snage i hrabrosti da podigne tužbu protiv njega za seksualno uznemiravanje na poslu i tako ga prisili na odstup.
Jutro poslije gledanja serije koja, između ostalog, govori o tome koliko je važno da se žena usudi prijaviti šefa za seksualno uznemiravanje, doznala sam iz medija da je Damir Škaro, dugogodišnji predsjednik Autokluba Siget i bivši saborski zastupnik HDZ-a optužen za silovanje i seksualno uznemiravanje na poslu od jedne tajnice.
Žena je povjerila liječnici što joj se dogodilo na radnom mjestu, a ova je potom slučaj prijavila policiji.

Sličnosti i paralele između ove dvije priče nameću se same po sebi.
U trenutku kad doznaju za tužbu protiv Rogera Ailesa, Rupert Murdoch i njegovi sinovi, koji Ailesa zbog njegove bahatosti i bezobrazluka inače ne podnose, angažiraju odvjetnički tim koji dobiva zadatak ispitati postoji li utemeljenost za njenu optužbu. Ukoliko se priča potvrdi, tada neće stati iza njega niti ga kao Fox News braniti u javnosti, nego će mu prepustiti da se brani sam.
Damira Škaru njegovi poslovni poznanici i bivši suradnici sad u medijima opisuju kao sirovog, samozaljubljenog i bahatog, a predsjednik Hrvatskog autokluba kaže da je velik autokrat, baš kako je portretiran i Roger Ailes, i dodaje kako misli da žrtva nažalost nije bila jedina. Roger Ailes družio se s Donald Trumpom, a Damir Škaro naročito se volio fotografirati s Kolindom Grabar Kitarović.
Kad je tužba protiv Ailesa podignuta, Murdochov odvjetnički tim s iskusnom odvjetnicom na čelu dolazi u prostorije Fow News-a, a zaposlenice, jedna po jedna, svjedoče kako je Roger divan čovjek, prijatelj, njihova inspiracija, mentor, onakav kakvim se sve vrijeme predstavlja – tv genij koji drži do prijatelja, obitelji i američkih vrijednosti. No, ispred zgrade dočekuje ih jedna od njih koja pita: «Zar mislite da ćemo vam reći istinu? Sve prostorije su pokrivene kamerama.»
Nakon toga gledatelji prate iskaze tih žena na neutralnom terenu, gdje se otkriva da je koristeći moć i činjenicu da su ovisile o njemu, gotovo svaku od njih seksualno uznemiravao i ponižavao.
Nakon što je optužen od strane jedne djelatnice, Damira Škaru optužila je i druga djelatnica. Dajući svoj iskaz policiji je izjavila da je s njegove strane doživjela seksualno uznemiravanje, dok su druge dvije djelatnice potvrdile priču tajnice, izjavivši kako im se povjerila neposredno nakon događaja.
Zbog čega je slučaj «tajnica protiv Damira Škare» važan za naše društvo?
On pokazuje kako je ključno da se bar jedna žena usudi progovoriti. Odjednom su se fotografije uvaženih političara s kojima se Škaro desetljećima družio brisale s njihovih facebook profila, a posljednjih dana objavljuju se novinske priče o njegovim financijskim dugovanjima za poslovne prostore.
Slučaj je u fazi istrage. Nije korektno pisati o nekome u toj fazi kao da je djelo dokazano – presumpcija nevinosti postoji sve dok se ne dokaže nečija krivnja.
No, bez obzira na to kako će završiti istraga i hoće li doći do suđenja, pogled na fotografiju Damira Škare, na kojoj drži ogroman drveni križ, dok su na stolu ispred njega krunica i lopta, govori puno o drugoj dimenziji ovog slučaja. Najpoznatiji hrvatski svećenik egzorcist dolazio je na Škarin poziv u prostorije autokluba.
«U našim molitvama naglasili smo važnost povezanosti svih djelatnika, njihovih obitelji, kao i članova Autokluba Siget te u prve redove stavili naše zajedništvo i svetost života.»-opisuje se na web stranici Damira Škare.
Da bi se došlo do istine, uvijek je važno čuti i drugu stranu.
Evo kako su to zajedništvo i svetost života opisale sada djelatnice: Osim nelagode zajednički im je osjećaj straha od moćnog presjednika autokluba. Jedna od svjedokinja u istrazi rekla je da je u klubu javna tajna da je Škaro u ladici svog radnog stola držao pištolj, da ga je čak i pokazivao u pojedinim ispadima, a seksistički ispadi tada su bili dio njegova obrasca ponašanja, pogotovo kad je riječ o djelatnicama. Zaposlenice su često iz Škarina ureda izlazile uplakane. Tajnica koja ga je optužila tvrdi kako su ga se bojale i dogovarale da zajedno odlaze s posla zbog toga.
Ovaj je prikaz jednako važan kao i pitanje je li žena silovana i seksualno uznemiravana. Treba li ijedna žena raditi svoj posao u atmosferi kakvu su opisale u iskazima?
Ovo je velik korak za žene u Hrvatskoj, jer sve koje su tijekom svog života doživjele strah, nelagodu, sram, seksualno uznemiravanje i napastvovanje, na radnom mjestu ili tijekom školovanja od strane svojih profesora, mentora, gdje god su se susretale s moćnim muškarcima koji su svoju poziciju tako koristili – sada su dobile primjer da se može nešto poduzeti i da se to ne događa samo u američkim serijama.
Možda je hrabri čin jedne tajnice, osobe čija funkcija sama po sebi pripada u stereotip mačističkog iživljavanja, početak hrvatskog #metoo pokreta.
No, nema ovdje nikakva razloga za slavlje. Oni su pobijedili. Roger Ailes i Damir Škaro. Amerika je danas upravo onakva kakvom ju je sanjario Ailes početkom devedesetih, a hrvatskim političkim i društvenim životom vlada kičeraj sazdan od glasnog i agresivnog kvazidomoljublja, neukusnog isticanja vjerske pripadnosti i simbola koji u svojoj srži predstavljaju zloupotrebu vjere, a iza te kulise kriju se korupcija, obiteljsko i seksualno nasilje. Istinskim vjernicima ovdje nije lako.

Sviđa ti se ova kolumna? Pronađi posljednju u novom broju Glorije!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *